WEBSHOP

Znamenitosti i zanimljivosti Rovinja

Crkva sv. Eufemije: Na vrhu stare jezgre grada Rovinja smjestila se crkva zaštitnice grada i katoličke mučenice, svete Eufemije. Legenda kaže da je zaštitnicom grada postala davne 800-te godine kada je njen sarkofag, nakon velike oluje, doplutao na rovinjsku obalu. Sarkofag je u crkvu dovukao dječak s dvije krave, što je bilo čudo te su iz tog razloga počeli štovati sveticu. Danas barokna crkva, sa zvonikom na čijem se vrhu nalazi kip zaštitnice, posjetiteljima pruža prekrasan pogled na cijeli grad, a domaćim moreplovcima i ribarima ukazuje na smjer vjetra.

Gradska ura: Na glavnom gradskom trgu posjetitelji mogu provjeriti vrijeme na gradskoj uri iz 17. stoljeća kada je bila toranj ispod kojeg je bio smješten zatvor za manje prekršaje. Gradska ura na svom pročelju nosi znak mletačkog lava, simbola Serenissime. U neposrednoj blizini, tek nekoliko koraka dalje, 1959. godine izgrađena je fontana kraj koje se posjetitelji grada odmore, a gradski golubovi utaže svoju žeđ.

Kazalište Antonio Gandusio
: Krajem 13. stoljeća, jedan od rovinjskih gradonačelnika, Nicole de Califfi, izradio je nacrt i pokrenuo izgradnju baroknog i otmjenog kazališta. Zgrada daski koje život znače završena je krajem 19. stoljeća, a ime nosi po talijanskom glumcu rođenom u Rovinju. Rovinjska baština domaćem stanovništvu i posjetiteljima često prikazuje jedinstvene komade kazališnih i glazbeno-scenskih uradaka.

Balbijev luk: U blizini glavnog gradskog trga smjestio se Balbijev luk, sagrađen u mandatu gradonačelnika Daniela Balbija, čemu svjedoči i sam natpis na kamenoj ploči, odnosno dva grba obitelji Balbi uz lava sv. Marka. Na istom su se mjestu nalazila glavna vrata utvrđenog grada, koja su srušena 1678./1679. godine.

Gradska palača sa starom Gradskom vijećnicom
: Nekada pretorska palača sa zatvorom u prizemlju, danas je sjedište gradonačelnika i gradske administracije te zanimljiva turistička atrakcija. Povijest gradske palače seže u davno 14. stoljeće, a obnova pročelja i atrija provedena je u 19. stoljeću kada je postavljen gradski grb te grbovi venecijanskih i rovinjskih obitelji.