WEBSHOP

Gastronomija

Istarska gastronomija poznata je po jedinstvenoj ponudi maslinovog ulja, pripremi specijaliteta od domaćeg voća i povrća te morskih plodova koje upotpunjuju okusi vrhunskih vina proizvedenih u vlastitim vinogradima.

Istarska meneštra – Nekad hrana siromašnih, a danas specijalitet omiljen kod lokalnog stanovništva, ali i svakog posjetioca koji kuša jedinstven spoj mesa (najčešće pancete) i kuhanog povrća. Posebnost istarske meneštre je što se spravlja s domaćom tjesteninom te je odličan specijalitet u svakom godišnjem dobu.

Istarski tartuf – Istarski poluotok karakterizira jedinstven afrodizijak intenzivnog mirisa – tartuf. Istarski bijeli tartuf vrlo je cijenjen te je uvršten kao delicija u mnoge jelovnike. Tartuf se priprema s ribljim i mesnim jelima, a najčešće ga gosti mogu kušati u kombinaciji s domaćom tjesteninom uz vrhunska vina, čiji sljubljeni okusi ''pričaju'' jedinstvenu gastronomsku priču.

Istarski pršut – Recepturom, prenošenom generacijama, priprema se delicija koja oduševljava nepca kušača – pršut bez kože. Karakterističan za istarsku kuhinju, priprema se na tradicionalan način u kamenim konobama te se suši na hladnoj buri, čime postaje vrhunska delicija široke gastronomske ponude.

Fritaja sa šparugama – Kulinarska poslastica čijoj pripravi prethodi šetnja šumom i branje tamnozelene biljke, postala je jedinstven specijalitet ovog kraja. Gorkasti okus šparuge pripremljene na domaćem maslinovom ulju najbolje upotpunjuje kajgana od domaćih jaja, pa se delicija nerijetko nalazi u jelovnicima mnogih restorana.

Kroštule i fritule – Kada je riječ o slasticama koje obilježavaju istarski poluotok, svakako valja spomenuti ukusne kroštule i fritule, pržene kolačiće, odnosno uštipke od lijevanog tijesta posute šećerom u prahu, čiji sladak i jedinstven okus ispunjava i ostavlja posebno iskustvo uživanja u desertu.